Lax teriyaki

Letar du efter ett recept på lax med inspiration från Japan? Då rekommenderas detta till dig. Det är både nyttigt, väldigt gott och enkelt att göra. Såsen kan du förbereda dagen innan och låta den stå i kylen över natten. Den får dessutom en chans att dra sig. Smakerna blir tydligare på så sätt. Dock går det lika bra att använda den på direkten.

Ingredienser 4 portioner

4 laxfilébitar

En sats teriyakisås:

En halv deciliter japansk soja

En halv deciliter sake

2 teskedar socker

2 matskedar mirin

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 250 grader.

Blanda samman alla ingredienser till teriyakisåsen och värm i en kastrull tills sockret har lösts upp. Antingen använder du såsen på direkten eller ställer in den i kylen tills du behöver den.

Lägg laxfilébitarna i en ugnssäker form och skeda över 4-5 matskedar av såsen. Låt laxen stå i ugnen cirka 10 minuter och ös såsen ett par gånger.

Medan laxen är i ugnen, koka ihop resten av såsen tills den får en tjockare konsistens. “Snurra” på kastrullen istället för att röra om så den inte bränns. Ös gärna på lite av den tjockare såsen på laxen.

När laxen är färdig, skär den tvärsöver i bitar som blir lättare att äta med pinnar. Vid servering kan du skeda på mer av den tjockare såsen. Till laxen kan du välja om du vill koka lite ris eller grönsaker. Ett tips är att du kokar både ris och grön sparris, det passar nämligen utmärkt till lax.