Det Japanska Köket

Det japanska köket blir allt mer populärt i västvärlden och efterfrågan på japanska maträtter ökar med varje år. Med sushi som den överlägset ledande maträtten i Japan är det lätt att missa andra fantastiska japanska rätter. Här följer ett par japanska doldisar som du bara måste pröva!

Kasutera

Kasutera är en traditionell japansk svampkaka gjord med socker, mjöl, ägg och sirap. Denna Nagasaki-specialitet lyfts upp endast av äggskum utan tillsats av smör eller olja och har en mjuk, fuktig och svampig struktur. Kakan kallas också Castella och fördes till Japan på 1500-talet av portugisiska köpmän.

Manjū

Manjū är en ångad japansk konfektyr i olika former som innehåller olika ingredienser och smaker. Denna vackra sockerbomb ser ut som om den kommit direkt ifrån en godismaskin. Vanligtvis finns det två huvuddelar i manju: det yttre skalet, skapat av knådat vete eller rismjöl och den krämiga pastan gömd inuti det knapriga yttre lagret.

Oyakodon

Oyakodon är en poetiskt benämnd maträtt som betyder far och barn; detta hänvisar till det faktum att rättens båda delar, kycklingen och ägget, finns i samma skål. Oyakoon består av en skål med vitt ris som är toppad med kyckling, ägg och hackade purjolök. Ägget hälls över riset innan det har kokat klart, och det kokta riset avslutar jobbet och hjälper ägget att stelna.

Karē

Japansk curry som kallas karē är en av landets mest populära rätter. Den började vinna popularitet i Japan under Meiji-perioden (1868–1912) när britterna introducerade det i landet. Under sina tidiga år var karē med ris en dyr gourmeträtt som endast var tillgänglig för de rika.

Tsukemen

Tsukemen är en nudelskål från Japan som äts på ett väldigt unikt sätt. Kalla nudlar doppas i en soppa, buljong eller sås som serveras varm i en separat skål. Nudlarna kan också doppas i vinäger eller krydda med chilisås.