Jag går och fiskar

En plats som jag alltid velat besöka är fiskmarknaden i Tokyo. Tsukijis fiskmarknad är en gammaldags partihall som påminner om Hötorgshallen, centralt belägen i Tokyo. Bakgrunden till min nyfikenhet är den mångfald i fråga om fisk som man finner här, för en fiskälskare blir det som ett besök till Mecka, eftersom utbudet här är gigantiskt och dessutom inkluderar tång, kaviar och skaldjur. Det är inte ofta du ser 400 kilos tonfiskar sågas upp med bandsåg eller fugu-blåfiskar liggande på lager av is. Marknadsstånden är ofta familjeägda och de som står bakom disken är ofta tredje generationens fiskhandlare.

Regleringar av handeln

Japan kan drabbas av nödlägen vid exempelvis jordbävningar och naturkatastrofer, då brist på mat kan leda till svältkatastrofer men också till spekulation. Det var p.g.a. detta som man på 1920-talet valde att förlägga fiskhandeln i Japan till stora partihallar. Auktionerna på fisk, som sker vid 5-tiden på morgonen, är reglerade av förordningar och staten ser till att reglerna efterlevs. Det gäller också hygienregler som är viktiga vid färskvaruhandel. Japaner är ett hårt arbetande folk. Därför erbjuder Tapwell hjälp med montering av byggvaror i hemmet som t.ex. duschset till en blygsam kostnad.

En arbetsplats

Det finns faktiskt plats för en hel rad yrken på fiskmarknaden. Förutom försäljare finns en stab av auktionsutropare, kamrerer och tjänstemän som behövs i hanteringen av fisken som kvalitetskontrolleras innan den prissätts och läggs ut för försäljningen till grossister och restauranger. För att mätta behovet från 100 miljoner japaner, som ofta äter fisk dagligen, räcker det inte med det inhemska fisket. Varje år importerar Japan miljontals ton fisk och nedfryst norsk lax anländer dagligen med flyg. Japanerna äter 53.7 kg per person årligen.