Melon pan med sesamglass
För dig som vill ta glassnjutandet till en ny nivå kommer här ett recept på glassburgare som är inspirerade av Japan.
Ingredienser 6 portioner
Sesamglass
En halv deciliter flytande honung
En och en halv deciliter svarta sesamfrön
5 deciliter vispgrädde
En burk kondenserad mjölk
2 teskedar vaniljpulver eller vaniljextrakt
Bullar
255 gram vetemjöl
3/4 deciliter strösocker
2 matskedar mjölkpulver
Ett kryddmått salt
En och en halv deciliter mjölk
5 gram färsk jäst
2 ägg
30 gram osaltat smör, rumstemperatur
Kakdeg
60 gram osaltat smör, rumstemperatur
En deciliter florsocker
Ett halvt kryddmått salt
90 gram vetemjöl
Ägg från äggvispet till bullarna
2 teskedar vaniljextrakt
Gör så här
Sesamglassen: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg och häll sedan över dem i en matberedare. Tillsätt honung och mixa till en klibbig pasta. Vispa grädden i en separat skål och tillsätt sedan sesampastan, den kondenserade mjölken och vaniljen i ytterligare en bunke. Vänd ner grädden. Häll smeten i en form och frys minst 6 timmar.
Bullarna: Sikta ner mjölet i en bunke och blanda ner socker, salt och mjölkpulvret. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader och rör ner jästen. Låt svalna några minuter och häll det sedan över mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Vispa ihop äggen och tillsätt ett par matskedar till degen och arbeta ihop. Tillsätt sist smöret och knåda till en smidig deg. Täck över degen och låt den jäsa en timme.
Dela den i 6 bitar och rulla till bollar. Lägg dem på en plåt, täck över och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Kakdeg: Vispa smör och florsocker, blanda ner mjöl, salt, vaniljextrakt och 2 matskedar av äggblandningen. Arbeta ihop till en deg, rulla in i plastfolie och lägg in den i kylen.
Skär kakdegen i 6 bitar och kavla ut varje bit, täck varje bulle med en bit av kakdegen. Låt det jäsa 30 minuter. Pensla varje bulle med ägg och grädda i 20 minuter i 200 grader.
När de svalnat, dela dem på mitten och fördela glassen på den undre delen. Servera!