Välj rätt vin till japansk mat

Det är inte alltid man tänker på att kombinera vin till olika japanska rätter då det inte är japanernas tradition att dricka vin till maten. Det finns dock flera tips och råd om du vill smutta på lite vin till din teriyaki, okonomiyaki eller sushi.

Lätta viner med smidig leverans

Ska du njuta av en fiskanrättning som till exempel sashimi eller sushi skulle ett vitt vin med lite sötma alternativt ett mousserande vin passa bra. De får dock inte vara för söta, men ett friskt och fruktigt vitt vin kan matcha fiskrätterna på ett fint sätt. Ska du istället äta en kötträtt är det bra att välja ett lätt och mjukt rödvin. Det viktiga är att undvika strävhet då det lätt tar över de finstämda smakerna i japansk mat. Du vill kunna njuta av smakerna i både maten och vinet. För att hitta det vin du vill ha kan du vända dig till Vinoteket som har hemleverans av en mängd härliga viner. På det sättet slipper du långa köer och du kan i lugn och ro botanisera bland utbudet och välja ut de drycker som passar dig bäst. De har även vinlådor med spännande teman och du kan också välja att prenumerera på någon av deras vinboxar, trevligt nog utan bindningstid. Du kan alltså alltid ha vin hemma som passar till olika sorters japansk mat, vilket gör det lättare att svänga ihop något gott utan att behöva planera för mycket.

Respektera smakerna

Det som är viktigt att tänka på när det kommer till japansk mat är att den ofta består av rena smaker där huvudråvaran får fullt fokus. Maten kännetecknas av milda smaker, dock ofta med en viss sälta men även av umami och viss sötma. När du ska kombinera detta med vin blir smakupplevelsen avgörande av hur väl du lyckas gifta vinet med de nyanserade japanska smakerna. Vinet får inte ta över utan ska bära upp och komplettera maten på bästa sätt. Men våga ändå testa dig fram; det finns flera viner inom de rekommenderade områdena som kan passa dig och dina smaklökar perfekt. Behöver du tips och råd har Vinoteket en vinguide på sin hemsida där du får svar på många frågor.