Sushi med lufttorkad skinka och stekt svamp

Många förknippar sushi med rå fisk. Men det är så mycket mer, du kan göra sushi på skaldjur, kött och dina favoritgrönsaker. Det är i stort sett möjligt att göra sushi med vad som helst. Det kanske inte blir en klassisk rätt men med lite fantasi kan du komma på en helt ny rätt.

Här kommer ett recept på sushi med lufttorkad skinka och stekt svamp. Det är en unik rätt för dig som vill prova på något nytt eller kanske inte är så förtjust i sushi med rå fisk. Rätten är också ett bra alternativ till dig som ska bjuda dina nära och kära på en buffé med flera rätter att välja mellan.

Många japanska maträtter går att äta både som förrätt och huvudrätt. Allt du behöver tänka på är att variera hur mycket du använder av ingredienserna beroende på om du vill ha en huvudrätt eller inte. Receptet här nedan räcker till drygt 10 portioner. Men ska det ätas som huvudrätt är det bra ifall du har gjort fler sorters sushi.

Ingredienser

3 deciliter japanskt ris, eller rundkornigt ris

En halv deciliter risvinäger

En och en halv matsked socker

En halv tesked salt

300 gram blandad svamp, gärna kantareller och ostronskivling

3 matskedar olivolja

12 skivor lufttorkad skinka

En kruka gräslök>

Salt och peppar

En halv deciliter majonnäs

En tesked dijonsenap

Gör så här

Börja med att koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Medan riset kokar kan du blanda risvinäger, socker och salt i en skål och röra om tills det har löst upp sig.

Rensa svampen och skär den i strimlor. Den bästa svampen för detta recept är kantareller och ostronskivling. Tycker du dock inte om dessa kan du välja i stort sett vilken annan sort du vill. Bara den går bra att steka, vilket de flesta gör. Stek den sedan i oljan och krydda med salt och peppar. Lägg svampen till sidan och låt den svalna.

När riset är färdigt lägg över det i en porslinsform och häll risvinägerblandningen över. Använd en stor sked eller stekspade och skär skåror i riset. Blanda det sedan försiktigt. Det är viktigt att riskornen inte mosas ihop.

Lägg upp de lufttorkade skinkskivorna omlott på plastfilm. Lägg sedan på en halv centimeter med ris på skivorna. På riset lägger du sedan en rad med svamp och några gräslökstrån innan du rullar ihop allt till en rulle. Skär det sedan i bitar, ca en och en halv centimeter brukar bli bäst.

Om du vill ha en dipp till kan du blanda majonnäsen och dijonsenapen i en liten skål. Gör det gärna i början och låt det stå och dra sig medan du tillagar resten av ingredienserna.