Traditionella japanska rätter du måste smaka

Har du ett intresse för Japan eller är du kanske intresserad av mat överlag? Då finns det flera traditionella japanska maträtter som du bara måste smaka. Japan är ett land som är känt för sin härliga matkultur, men också för många seriefigurer och tv-shower. Nu när vinter och snö står utanför dörren kan det kännas extra behövligt med lite kryddiga rätter och varma smaker. Med hjälp av ett riktigt bra snöblad ATV kan du se till att hålla snön borta från garageuppfarten och vägarna, men med japansk mat värmer du även upp den allra frusnaste själ. Vi har listat några riktigt populära och väldigt klassiska maträtter som du kan testa på att tillaga i hemmet, när du besöker Japan eller på en japansk restaurang.

Ramen – Ramen är en maträtt som du kan köpa i nästan alla gatukök och restauranger i Japan. Rätten består av en nudelsoppa där nudlarna är tillagade med hjälp av vete. Till detta serveras oftast grönsaker, fisk eller kyckling, men även ägg och böngroddar är vanligt förekommande.

Sushi – Är du en fiskfantast måste du testa på sushi. Sushi är idag en väldigt vanlig maträtt som äts till lunch på jobbet såväl som på finare restauranger. Sushi kan bestå av det mesta, men vanligast är ris, fisk och skaldjur inrullade i sjögräs. Det sägs att det krävs åtta år för att bli en sushikock och ytterligare tre år innan man kan bemästra det perfekta sushiriset.

Tempura – Den som gillar friterad mat måste ta sig en smakbit av rätten tempura. Här har man använt sig av grönsaker och fisk inlindade i en mjuk och lätt deg. Rullen friteras sedan i sesamolja och serveras med tentsuyu, ris och soja.

Dumplings – Dumplings är supergoda, små knyten tillverkade av deg. Knytena är fyllda med allt från nötkött till fläsk, krabba eller kyckling och grönsaker. Du äter dina dumplings genom att doppa knytena i soja eller chilisås. I Japan använder man sig vanligtvis av dumplings som en form av mellanmål, men de förekommer också som en huvudrätt.

Yakitori – Kycklingspett när det är som bäst! Här använder man sig av alla olika delar från en kyckling, t.ex. lever, lår, skinnet och naturligtvis även köttet i sig. Kycklingen marineras länge i en härlig sojasås och grillas därefter för rätt smak och konsistens. Det finns specifika yakitori-ya-restauranger som riktar in sig enbart på den här maträtten. Yakitori kan du få både billigt och riktigt dyrt på lyxiga restauranger.

Det här är bara några få av alla de japanska rätter som du kan ta del av när du besöker landet eller en japansk restaurang. Är du osäker på menyn så fråga personalen om en riktigt klassisk rätt. De hjälper dig att välja ut något som faller dig i smaken.