Tonfisk teriyaki med pak choi

Tonfisk teriyaki är en utsökt förrätt med asiatiska smaker. Rätten består av stekt tonfisk, pak choi och toppas med söt teriyakisås. Tillsammans med en lätt gurksallad blir det här en perfekt förrätt för dig som vill prova på en japansk rätt som både är enkel att laga och smakar väldigt gott.

Ingredienser 4 portioner

140 gram albacoretonfisk

2 matskedar olja

Salt och peppar

En och en halv matsked riven ingefära

En stor vitlöksklyfta

En deciliter japansk soja

3/4 deciliter vatten

3/4 deciliter socker

2 matskedar risvinäger

En tesked majsstärkelse

En halv gurka

2 matskedar sesamfrön

En liten pak choi

4 salladslökar

En halv tesked röd peppar

Lime

Gör så här

Om tonfisken är frusen, börja med att tina upp den. Sedan kan du börja göra teriyakisåsen. Det gör du genom att först skala och riva ingefäran och vitlöken. Blanda sedan sojan, en matsked risvinäger, vattnet, sockret, majsstärkelsen, ingefäran och vitlöken i en kastrull. Koka tills du är nöjd med konsistensen och låt såsen svalna.

Medan såsen svalnar kan du börja med att göra gurksalladen. Skala, kärna ur och skär gurkan i stavar. Blanda gurkstavarna med salt och låt dem stå i rumstemperatur i en halvtimme. Rör om då och då. Anledningen till att det ska stå och dra sig är för att saltet ska få tid på sig att dra ut allt vatten som finns kvar i gurkan.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt dem sedan stå och svalna. Du kan se på färgen när de är klara. Det brukar inte ta jättelång tid.

Ansa och strimla salladslöken och pak choi. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Häll sedan bort vattnet från gurkan som fått stå och dra sig. Blanda sedan ihop alla ingredienserna, alltså gurkan, sesamfröna, salladslöken, pak choi och chilin.

Nu är det bara tonfisken kvar. Den steker du i en het panna med lite olja. Ungefär 30 sekunder på varje sida brukar vara tillräckligt. Krydda med salt och peppar efter egen smak. När du är redo att servera skär du tonfisken i tunna skivor. Lägg sedan på lite av gurksalladen och ringla på teriyakisåsen. För att lyfta fram smakerna ännu mer kan du lägga till en limeklyfta eller pressa på lite av limesaften.