Den japanska matkulturen

När man jämför den japanska matkulturen med den klassiska svenska husmanskosten kan man snabbt se att det finns rejäla skillnader. I Japan är det till exempel inte speciellt vanligt att man äter potatis och köttbullar, men däremot är nudlar, räkor och fisk rejält vanligt. När det gäller inköp av mat skiljer sig det också en del från de svenska mataffärerna. Man köper ofta äpplen och andra frukter per styck istället för per kilo. Men är japansk mat verkligen nyttig och hur äter man den?

Skydda sina tänder

När det gäller all form av mat är den mer eller mindre onyttig för tänderna. Även sötsaker är onyttiga och det gäller att man ser till att skydda sina tänder oavsett vad man äter. Genom att använda tandkräm och annat från

https://www.sunstargum.com/se/ ger man sinta tänder bra förutsättningar för att man ska kunna njuta av den japanska maten under en lång tid.

Sushi

En av de kanske mest klassiska japanska rätterna är antagligen sushi. Det är något de flesta nog har hört talas om, även om inte lika många smakat på det. När det gäller just sushi tror många att det bara handlar om att äta rå fisk men så är inte fallet. Det finns sushi med tillagad fis, räkor och man kan också hitta vegansk sushi. Den består ofta av kokt ris med avokado eller tofu.

I Sverige finns det ett par sushirestauranger och man kan också beställa sushi på många asiatiska matställen. Ibland kan man också hitta sushibitar som måltidslösningar i den vanliga matbutiken.

Är japansk mat nyttig?

Det kan ofta talas om vad som är nyttig mat och inte. Ofta beror nyttigheten i det man äter helt på hur man är som person. För en person kan en slags mat vara nyttig, medan samma rätt för en annan person är rejält onyttig. Den japanska maten innehåller i regel inte så mycket fett, men däremot en hel del grönsaker. Det som inte är fullt så nyttigt är nudlarna som i stort sett motsvarar den spaghetti vi ofta äter i Sverige.

Om man vill gå ner i vikt eller äter enligt någon fom av diet är det dock klokt att se över ingredienserna och kanske kaloriinnehållet i maten, precis som när det gäller all annan kost. Det är inte heller fel att se över portionsstorleken. Att njuta någon gång ibland är dock inte fel.

Att äta med pinnar

Det där med att äta med pinnar är inte helt enkelt. Det går bra att äta japansk mat med kniv och gaffel om man vill. Ett litet tips som kan göra det enklare att äta med pinnarna är att ta en hårsnodd och vira runt pinnarnas topp. Då behöver man inte koncentrera sig på attt hålla ihop pinnarna när man äter.