Japansk “fondue”

Den här rätten påminner lite om en fondue men samtidigt inte. Du lägger dina önskade ingredienser i en skål och häller sedan över buljong.

Ingredienser 6 portioner

Morotskimchi:

3 morötter

En halv röd chilifrukt

En matsked fisksås

En vitlöksklyfta

En halv matsked paprikapulver

En tesked chiliflakes

En halv matsked socker

Salt

Sojapicklad shiitake:

200 gram champinjoner eller shiitakesvamp

En deciliter japansk soja

4 matskedar risvinäger

En deciliter socker

2 deciliter vatten

Buljong:

2 liter vatten

3/4 deciliter kalvbuljong

10 centimeter ingefära

En deciliter soja

En matsked mirin (alkoholfri sake)

Salt

Övriga ingredienser:

3 matskedar olja

Ett litet blomkålshuvud

800 gram utskuren biff

En matsked smör

300 gram fast tofu

2 matskedar sesamolja

En matsked sesamfrön

150 gram färska salladsärtor

2 deciliter cashewnötter (rostade)

500 gram kokta kalla risnudlar

6 äggulor

Salt och peppar

Gör så här

Det du bör börja med är morotskimchin. Skala och riv vitlöken fint. Skala och skär morötterna i tunna stavar och skiva chilin tunt. Blanda sedan samman vitlöken, chilin, paprikapulvret, fisksåsen, chiliflakes och sockret samt saltet. Tillsätt morötterna och blanda noga. Låt det sedan stå och dra sig, ju längre desto bättre men minst 15 minuter.

När du gjort morotskimchin kan du fortsätta med den sojapicklade svampen. Koka upp vattnet, sojan, risvinäger och sockret i en kastrull. Ansa och skiva shiitaken eller champinjonerna. Tillsätt detta sedan i sojan och låt det koka i 5 minuter. När det är klart, ställ det till sidan och låt svalna.

Buljongen: Skala och skiva ingefäran och tillsätt det tillsammans med resterande ingredienser i en kastrull. Koka upp det och låt det sedan småkoka i minst 15 minuter. Lyft av ingefäran och ställ det till sidan.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålshuvudet till små buketter. Lägg det i en ugnssäker form med en matsked av oljan och salt. Rosta det i mitten av ugnen tills det fått lite färg. (10 minuter)

Stek köttet i den resterande oljan och smör ett par minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Skär det i tunna skivor. Gör detsamma med tofun, tunna skivor och stek det tills det fått färg. Strimla sedan salladsärtorna och grovhacka nötterna.

När du är redo att servera måste du börja med att koka upp buljongen. Därefter kan du lägga alla tillbehör i skålar och låta dina gäster välja vad de vill ha i sin skål. När skålarna är fyllda med önskat tillbehör häller du över buljongen i varje skål.

Vilka ingredienser som används kan varieras efter smak. Om det är något du inte tycker om kan du självklart ta bort det och lägga till något annat. Isället för köttet kan du använda kyckling och tycker du inte om tofu behöver du inte använda det.