Kryddiga fajitajärpar

Det här är en smakfull och mättande rätt som bjuder på smakinslag från Japan, Tunisien och Mexico. Servera de fantastiska järparna med en potatissallad och en god dressing. Det går också bra att byta ut potatissalladen mot kokt potatis om så önskas.

Ingredienser 4 portioner

500 gram blandfärs

900 gram fast potatis

Ett ägg

3 matskedar fajita kryddmix, finns att köpa färdig påse

2 matskedar teriyakisås

2 matskedar kallt vatten

En deciliter cornichons

5 centimeter purjolök

2 matskedar persilja, finhackad

Dressing

En tesked harissa på burk eller tub

2 matskedar honung, flytande

3 matskedar vitvinsvinäger

4 matskedar olja

3 matskedar vatten

Salt

Gör så här

Börja med att skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Häll av vattnet och ställ den till sidan, men håll den varm.

Blanda samman blandfärsen, ägget, fajitakryddan, det kalla vattnet och teriyakisåsen. Blanda till en smidig färs och forma det sedan till 20 jämnstora avlånga järpar.

Vid tillagning av dressingen blandar du snabbt och lätt ihop alla ingredienser. Ställ det till sidan medan du fortsätter göra klart järparna och potatissalladen.

Ansa och skär purjolöken till strimlor och grovhacka cornichonerna.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek järparna tills de är genomstekta. Det kan ta mellan 5-10 minuter beroende på hur din spis fungerar samt vilken sorts stekpanna du använder. Ett tips är att du delar en av järparna efter 5-6 minuter och ser ifall den är genomstekt eller inte.

Skär potatisen i skivor eller annan önskad form. Blanda den med purjolöken, cornichonerna och persiljan försiktigt just innan du ska servera maten.

Låter inte den här typen av potatis som någonting för dig kan du prova att göra den här japanska potatissalladen:

Ingredienser

800 gram fast potatis

2 morötter

En halv gurka

2 deciliter långsyrad filmjölk eller 2 deciliter japansk majonnäs + 2 teskedar risvinsvinäger

2 teskedar dijonsenap

Salt

Gör så här

Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Skala även morötterna och skär dem i tunna skivor. När potatisen blivit mjuk, släng ner morötterna i vattnet och låt de stå i ett par minuter. Häll sedan bort vattnet.

Skala gurkan och skär den i skivor. När potatisen svalnat, skär den i skivor och blanda samman med gurkan, morötterna, fil, senapen och smaka av det hela med lite salt. Sen är den redo att serveras tillsammans med järparna. Denna potatissallad är också väldigt god att äta med kallrökt lax.