Japansk mat

Att äta japansk mat är en kulinarisk och spännande matupplevelse med en mycket stor variation av rätter och smaker. Japansk mat har många traditionella rätter och de mest välkända är sushi och sashimi. Med färgstarka rätter och smakrikedom är det japanska köket väl värt att prova på!

Grunder i all japansk mat

Det traditionella japanska köket har i huvudsak fem grundsmaksättare som består av sojasås, socker, salt, risvinsvinäger och miso. Miso är en tjock pasta framställt genom jäsning av sojabönor, havssalt och spannmål. Japansk mat är estetiskt tilltalande med kreativa uppläggningar på faten och maten serveras på olika sätt och vid varierande högtider. Nabemono är till exempel en typ av servering där man tillagar rätten direkt på bordet, eller vid nyår kallas traditionell nyårsmat Osechi. Då serveras maten i speciella fyrkantiga, platta lådor till varje person. Lådorna är fyllda med olika smårätter. Drycker kommer med till maten, både alkoholfritt och med alkohol. Sake som är en känd och populär alkoholdryck i Japan, är extra rekommenderad att dricka till maten om den är mycket smakrik. Den berömda drycken sake görs på polerat ris som fått jäsa.

Hela konceptet med japansk mat går ut på att man lagar maten med omsorg och främjar aptiten genom vackra presentationer, smakfullhet och färgrikedom. Att laga japansk mat hemma kan vara riktigt roligt och då är det bäst i en trivsam hemmiljö. I Japan använder man sig mycket av estetik inom heminredning. Då kan snygga posters verkligen lyfta ett rum till nya nivåer! Med fantastiska posters kan man med fördel finna alla former av allt från motiv av natur till abstrakt, svartvitt eller färgstarka motiv. Allt för att passa hemmet och den personliga stilen!

Grundprinciper och nyttighet

Matlagningsmetoderna delas upp i fritering, inläggning, grillning, sjudning eller kokning samt ångning. Man använder sig av bland annat skaldjur, fisk, och blötdjur till fläskkött, nötkött, lammkött eller kyckling. Grundtillbehör till många japanska rätter är ris samt nudlar. Grönsaker är en viktig komponent i det japanska köket, samt färskosten tofu och alger direkt från havet. Det japanska köket har en bred variation av både grönsaker och olika protein som tillagas genom skonsamma metoder. Genom ångning och sjudning samt genom att äta viss rå mat bevaras allt näringsinnehåll och alla vitaminer. Det finns ett spännande forskningsresultat som visar på att en japansk diet från 1975 har en stor inverkan på bukfetma och fetma generellt.

Det japanska köket fokuserar även på de mer udda tillbehören. Är man nyfiken kan man prova “sea grapes”, en ätbar tång som växer med små runda druvlikande bollar likt druvor. De äts råa och sägs vara knapriga och påminna mycket i smaken om vanligt sjögräs. När man utforskar den japanska matkulturen öppnas det upp en helt ny kulinarisk värld. Det finns även ett stort utbud av efterrätter med stor variation och kreativitet. Inom japanska sötsaker finns det hundratals rätter och några exempel är Mirukurepu som är crepes i flera lager, eller Azukiglass som är vaniljglass med söta adzukibönor. Japansk mat är spännande och väl värt att pröva på om man vill uppleva något annorlunda och varierande!