Svampramen

Ramensoppa är en klassisk asiatisk rätt som finns i flera olika varianter. Det viktiga när du ska göra en ramen är att du fokuserar mycket på buljongen. En god buljong är nämligen den viktigaste delen för att soppan ska bli perfekt. Den här versionen av ramen är för dig som är svampälskare. Det är också ett bra alternativ för dig som är vegetarian. Det är möjligt att tillsätta fler ingredienser ifall du vill få mer smak eller vill att soppan ska bli mer matig.

Ingredienser 4 portioner

Svampbuljong:

En liten morot

En liten gul lök

En vitlöksklyfta

En halv förpackning torkad karljohanssvamp

En liter svampbuljong

Salt

Friterad Ostronskivling:

En förpackning ostronskivling (ca 150 gram)

Olja till fritering

Shiitake:

En förpackning shiitakesvamp

En matsked ingefära

En vitlöksklyfta

2 matskedar rapsolja

En tesked sesamolja

En matsked japansk soja

Övriga ingredienser:

2 salladslökar

En spansk pepper

4 portioner nudlar

Gör så här

Svampbuljong: Börja med att skala vitlöken, löken och moroten och skär sedan dessa grönsaker i grova bitar. Koka upp alla ingredienser till buljongen och låt det stå och sjuda i minst 40 minuter under lock. Sila sedan av buljongen och smaka av med lite salt.

Friterad ostronskivling: Strimla eller riv ostronskivlingen tunt. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera svampen i omgångar. Den ska få en gyllenbrun färg och bli lite krispig. Lyft sedan upp svampen med en hålslev och låt den ligga på hushållspapper en stund.

Shiitake: Skala och riv vitlök och ingefära fint. Ansa och halvera shiitaken. Hetta sedan upp oljan i en stekpanna och stek svampen tills den fått en gyllenbrun färg. Sänk sedan värmen lite och tillsätt ingefäran, vitlöken, sojan och sesamoljan. Rör om och håll det sedan varmt.

Nudlar: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Om du vill att soppan ska vara glutenfri kan du välja glasnudlar eller risnudlar istället.

Topping: Skiva chilin och strimla salladslökarna.

När du är redo att servera börjar du med att fördela nudlarna i fyra djupa skålar. Häll sedan över lite buljong i varje skål. Toppa med ostronskivlingen och shiitaken innan du lägger på lite av salladslöken och chilin. Redo att servera!

Tips: Om du vill smaksätta soppan ännu mer kan du blanda buljongen med bonitoflingor, vilket är torkad och rökt fisk. Tänk dock på att soppan inte längre är vegetarisk om du tillsätter det.