Pasta med japanska smaker

När vi svenskar, och säkert många andra, tänker på japansk mat så kommer de flesta nog att tänka på sushi, teriyaki och liknande. Är man lite mer intresserad av just den japanska maten så finns en fantastisk värld att upptäcka, och många blir inspirerade att laga japansk mat hemma. Men är det svårt eller lätt? Och vad kan man göra om man inte hittar rätt japanska råvaror?

Byt nudlarna mot pasta

Vill du börja laga japansk mat hemma är det egentligen inte så hemskt svårt, men ibland är det inte helt lätt att hitta de specifika råvarorna som behövs. Det finns dock en del att beställa från olika butiker som även har en webshop, och det är detta många gör. Men det finns också genvägar att ta för att få den japanska känslan och smaken i dina maträtter, även om du inte alltid har rätt råvaror hemma. Japanerna har exempelvis en mängd olika nudlar, men har du inte det hemma går det ibland lika bra med vanlig pasta. Tittar vi på exempelvis hur många rätter som görs på pasta i Italien, så ser vi att det egentligen mest handlar om att vara uppfinningsrik. Ett recept som härliga Barillas pasta pesto finns i en mängd varianter, alla med sin speciella touch. Så längtar du efter en härlig japansk nudelrätt men inte har några nudlar hemma – testa med pasta.

Njut av en wafu pasta

En fantastiskt god rätt, som är lika enkel som genial, är wafu pasta. Ordet ”wafu” används ofta när det handlar om just den japanska touchen i en maträtt, och här har vi en pastarätt som i stort sett utgår från vad du har hemma och sedan är det såsen som blir kronan på verket. Ett exempel på en härlig wafu pasta är kokt pasta, gärna fettuccine, som du blandar med snabbstekt färsk spenat, shiitake, tonfisk på burk och kanske lite gul majs. Lägg några klickar smör över den varma pastan så det smälter ner. Ringla över lite god hontsuyu, som du gärna kan blanda med en skvätt sesamolja och lite vitlökspulver. Toppa med lite salladslök och rostade sesamfrön, sedan är det bara att njuta av din wafu pasta.